Quantcast
Channel: Jurnalul Valentinei » bloggeri
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Social Media Summit 2015

$
0
0

Companiile au înțeles în ultimii ani că Social Media devine amplificatorul interacțiunii consumatorilor cu brandurile, mediul preferat de transmitere și comunicare a experienței de brand. Pe o piață ce numără peste 3 milioane de cititori de bloguri și 7 milioane utilizatori de Facebook în Romania, business-urile văd tot mai clar alternativa la bugetele imense cheltuite pe campanii tradiționale de advertising.

Mai mult, ultimele alegeri pezidențiale au reușit să arate încă o dată puterea pe care acest canal de comunicare o poate avea atunci când este folosit corect și coerent. In același timp, însă, brandurile descoperă că Social Media nu este nici pe departe gratuită, mai ales dacă vor rezultate care să se reflecte și în vânzări, nu doar în numărul de like-uri adunate de o postare inspirată. Noile cuvinte de ordine în domeniu sunt: strategie, planificare și integrare. Totodată, cred că Social Media ar trebui să însemne pe lângă expunere și transparență, autenticitate, conținut util comunității.

Despre toate acestea se va vorbi miercuri la Social Media Summit 2015. Particip la eveniment și voi completa această postare cu ideile care îmi vor atrage atenția miercuri, 18 februarie. Până atunci însă, află de aici care va fi programul zilei. 

social media summit 2015

Later edit: Care este adevărata putere a social media și cum începe să se manifeste aceasta tot mai mult în offline? Care au fost cele mai importante momente în social media anul trecut? Ce capcane trebuie să evite brandurile în activitatea pe rețelele sociale? Care sunt strategiile eficiente în 2015 și tendințele care vor schimba regulile jocului?

Vă redau, pe scurt, informațiile care mi-au atras atenția în cadrul Social Media Summit:

Caracteristicile unui Social Media Manager ar trebui să fie: Să știe cu socialul. Să știe cu brandul. Să știe cu produsele brandului. Să știe organizația clientului. Să aibă cultură generală. Să știe cu oamenii. Să știe cum e cu legea. Să știe ce se întâmplă în jur. Să știe să ia decizii. Să știe cu Photoshopul. Să știe cu video. Să fie coerenți pe multiple diapazoane. Să fie prezeți cât mai mult la evenimente. Să fie mereu conectați la internet.

Nu e un concurs de cantitate pe pagina de Facebook, dacă nu ai ce spune, nu spune. Mai bine mai puțin și cu adevărat relevant.

Planul de conținut trebuie înlocuit cu direcții de conținut și cu o gândire pe termen lung.

Comunicarea trebuie să poată revendica un conținut unic, nu o idee unică.

Inainte de a începe comunicarea brandului în social media, trebuie răspuns la următoarele întrebări: Care este conținutul care-mi reprezintă brandul? Care este ecosistemul prin care plimb acest conținut? Cât % conținut original este al meu? Care este echipa sau modalitatea prin care îl generez? Cum leg comunicarea de acest conținut? Câți oameni îmi răspund la acest conținut?

Conținutul unei pagini de Facebook nu este valoros în social media atâta timp cât nu aduce plus valoare la nivel calitativ. Câte dintre postările anului trecut pot fi reutilizate și anul acesta (conceptul de “evergreen content”)? Reinvetarea conținutului din trecut pe pagina de Facebook este cheia succesului unui conținut de calitate. Dacă o postare nu poate fi republicată și peste o săptămână, o lună sau un an atunci înseamnă că nu are cu adevărat valoare. (ex.: postările despre concursuri sau promoții care au termen de valabilitate un timp foarte scurt).

Când toată lumea postează urări de “La mulți ani!”cu ocazia unor sărbători, postați ceva cu totul ieșit din comun. Scăpați de clișee.

Cine face strategie trebuie să facă strategie, cine știe video trebuie să facă video. Căutați oameni specializați pe domeniul lui, altfel se va vedea că există un om care încearcă să le facă pe toate și nu va reuși. Campania online a candidatului Iohannis a fost condusă dupa modelul unui start-up, adică printr-o echipă în care a primat competența și profesionalismul fiecărui membru în detrimentul unor ierarhii bine stabilite.

Mentalitatea unui coordonator de social media trebuie să semene cu cea a unui designer care încearcă să afle părerea publicului înainte de a începe să construiască ceva. Înainte de a construi campania de comunicare online a președintelui Klaus Iohannis, agenția a realizat research (întrebări de tipul: Dacă K. Iohannis ar fi o mașină cu ce mașină ați asocia?, Dacă ați alege o culoare/font de scris care să îl definească pe K. Iohannis, care ar fi aceasta? etc.) cu ajutorul cărora au construit prototipuri și au ajuns la vizualurile/mesajele de campanie.

Nu te încăpățâna să faci doar ce crezi tu că este bine; urmăriți reacțiile publicului și abandonați ideile care nu ating feedback-ul vizat pentru a nu investi energie în ceva fără rezultate.

Nu faceți bani din blog, ci din business-ul pe care îl construiți în jurul blogului.

„Livrează extra! Chiar dacă nu primești bani, oferă mereu ceva în plus, implică-te mai mult dacă îți place o idee.” spune Chinezu (Nr. 1 în topul bloggerilor cu care au colaborat agențiile în 2014)

Microliderii sunt mai importanți decât macroliderii în blogosfera și social media. In timp ce macroliderii abundă în prea multe direcții și campanii, microliderii au credibilitate când postează un mesaj comercial.

Compania care se așteaptă să obțină reach organic prin conținut comercial nu va obține niciodată rezultate.

2014 a fost anul Facebook. Urmează „dark social” incluzând e-mailuri, sms-uri și WhatsApp. Prima campanie din lume pe WhatsApp a apărut în Argentina în 2013 pentru brandul Absolute Vodka, iar în România a fost realizată anul trecut pentru brandul Delaco.

Top comunități active de bloggeri: București, Cluj, Dolj, Brașov, Iași.

Top bloggeri în relația cu agențiile în 2014 – click aici 

Top agenții în relația cu bloggerii în 2014 – click aici 

Cel mai popular articol în blogosfera românească în 2014 – click aici 

10991127_1059981200683763_7974922934597606614_n foto-biz-sms-bucuresti-2015-15-640x426 foto-biz-sms-bucuresti-2015-50-640x426 foto-biz-sms-bucuresti-2015-55-640x426 foto-biz-sms-bucuresti-2015-78-640x426 foto-biz-sms-bucuresti-2015-86-640x426 foto-biz-sms-bucuresti-2015-97-640x426 10320465_1059980577350492_5588571065140728899_n 10419593_1059980237350526_5391394154715589120_n

Sursa foto: Dragoș Asaftei 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10